E-arşiv fatura ile e-fatura arasındaki fark nedir?

E-fatura:
E-fatura, e-fatura mükellefi olan şirketler arasında elektronik ortamda fatura gönderilebilmesini sağlar.
421 No’lu VUK tebliği ile bazı sektörlere zorunluluk getirilmiştir.
Gelir İdaresi Başkanlığı, e-faturaların gönderilip alınmasını sağlayan gönderim merkezini bünyesinde tutar.
İsteyen her kurum geçebilir.


E-arşiv:
E-arşiv, e-fatura sistemine dahil olmayan kurumlar ve kişilere eletronik ortamda fatura gönderilebilmesini, ayrıca gönderilen faturaların saklanmasını sağlar.
Öncelikle, cirosu belirli bir tutarın üzerinde bulunan e-ticaret sitelerine zorunlu tutulmuştur.
Gelir İdaresi Başkanlığı’na yalnızca arşivlenen e-arşiv faturalarının raporlaması yapılır.
İsteyen her kurum geçebilir. Kurum, öncelikle e-fatura sistemine dahil olmalıdır.


E-Arşiv Fatura:
E-Arşiv Fatura; e-fatura mükellefi olmayan mükellefler için oluşturulmuş dijital bir fatura kesme sistemidir.

Kimler elektronik fatura kullanabilir?

Ticari firma olarak sadece Anonim Şirket, Limited Şirket ve Gerçek/Şahıs Şirketi statüsünde bulunan mükellefler elektronik fatura uygulamasından yararlanabilir. Elektronik fatura geçiş için herhangi bir ciro kısıtlaması yoktur. Cirosu elektronik faturaya zorunlu geçiş limitinin altında kalan işletmeler de istek dahilinde elektronik fatura kullanıcısı olabilirler.

Kimler zorunlu olarak e-fatura kullanmalıdır?

2014 yılı brüt satış hasılatı 10 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler 1 Ocak 2016 itibari ile e-fatura kullanmak zorundaydılar. 1 Ocak 2017 itibariyle ise 2015 yılı brüt satış hasılatı 10 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler zorunlu olarak e-fatura ve e-defter kullanmaya başladı.

Gelir İdaresi Başkanlığı bu zorunluluk grubunu her sene güncellemekte ve her sene 1 Ocak itibariyle belirli bir kısım şirketi zorunlu olarak e-fatura ve e-arşiv kullanımına dahil etmektedir.

Yukarıda belirtilen şartların dışında olan şirketler, elektronik fatura sistemine tercihleri doğrultusunda geçiş yapabilirler. Her geçen gün daha çok küçük ve orta ölçekli işletme, hem maliyet azaltmak hem de operasyonel kolaylıkları için e-fatura ve e-arşiv kullanmaya başlamaktadır.

Kimler zorunlu olarak e-arşiv kullanmalıdır?

İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan ve 2014 yılı gelir tablosu brüt satış hasılatı tutarı 5 Milyon TL ve üzerinde olan mükellefler en geç 01 Ocak 2016 tarihine kadar e-arşiv uygulamasına geçmek zorundadırlar. E-fatura mükellefi olan ve yukarıda belirtilen şartların dışında olan şirketler de e-arşiv sistemine geçiş yapabilirler.

E-arşiv fatura keserken sizin programınız ile fatura kesebilir miyim?

Hayır. E-arşiv fatura merkezi programı sadece GİB PORTAL üzerinden kestiğiniz e-arşiv faturalarınızı düzenlemesini ve ön muhasebesini tutma amaçlı çalışmaktadır.

E-arşiv fatura kestiğim dokümanı sizin programa nasıl aktarırım?

GİB PORTAL üzerinden indirdiğiniz zip formatlı dosyayı program üzerinden açmanız yeterlidir.

Sizin programı kullanmadan bu işi yapamaz mıyım?

Elbette yapabilirsiniz. Ancak GİB sistemin vermiş olduğu hizmetlerin sınırlı olması, ve elinizde bu sisteme yönelik salt bir ön muhasebe programı olmadığından ötürü sizin açınızdan baya sıkıntılı ve zahmetli bir çalışma olacak. En önemlisi de kesmiş olduğunuz e-arşiv faturalarınızı düzenli tutmadığınızdan dolayı kaybolma riski büyük önem arz etmektedir.